המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים? מי מופנה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים? מה התהליך שעוברים במכון הרפואי, ואיך עורך דין תעבורה יכול לעזור? המשיכו לקרוא ותקבלו את התשובות לכל השאלות הללו.

מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו יחידה מנהלית המשתייכת למשרד הבריאות. המכון הרפואי, או בקיצור: מרב"ד, עוסק בענייני תעבורה בהיבט הרפואי שלהם.

כלומר, מטרת המכון לבטיחות בדרכים היא לזהות באופן מוקדם ליקויים בריאותיים אצל נהגים שונים, וזאת כדי לבצע מניעה ראשונית של תאונות דרכים שנגרמות עקב הליקוי הבריאותי של אותם נהגים.

למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ניתנה סמכות משר הבריאות, לבצע בדיקות בריאותיות מסוגים שונים לנהגים שמופנים לכך. המכון הרפואי הוא הגוף שמוסמך לבדוק את הנהגים הללו, ולקבוע את כשירות הנהיגה שלהם, לצד מתן סיוע בנהיגה.

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – תפקידיו ודרכי פעולתו

תפקידיו של המכון הלאומי לבטיחות בדרכים הם בין היתר לאתר ליקויי בריאות שונים בהקדם, לבצע ביקורות רפואיות פיזיולוגיות או פסיכולוגיות, ולערוך מעקבים מנהליים. הנהגים שבהם המכון לבטיחות בדרכים מתמקד הם נהגים שיש להם פוטנציאל לנהוג בצורה מסוכנת, כמו גם נהגים שיש להם ליקויים בריאותיים, פיזיים או נפשיים, שעלולים להשפיע על אופן הנהיגה שלהם.

בקיצור, אפשר לומר שתפקידו של מכון רפואי לבטיחות בדרכים היא להקדים תרופה למכה, ולזהות סימנים שיכולים להעיד על סכנה, עוד לפני שהיא מתממשת בכביש.

תפקיד נוסף של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עוסק בנהגים עם מוגבלויות. ישנם סוגים של מוגבלויות שאינם מאפשרים לנהגים הסובלים מהן לעלות על הכביש ולנהוג כאחד האדם. ואולם, ישנו מגוון רחב של מוגבלויות וליקויים בריאותיים שמאפשרים לנהג הסובל מהם לנהוג בכביש, וזאת עם שינויים מתאימים.

כלומר, תפקידו של מכון רפואי בטיחות בדרכים הוא לפעול למען שיפור העצמאות של אותם נהגים עם נכות מסוימת. דרך הפעולה של המכון הרפואי כדי להשיג מטרה זאת היא להתאים אביזרים שונים לרכב, שיסייעו לנהג בנהיגתו, וינטרלו את הסכנות שהנכות שלו טומנת בחובה.

לדוגמא, אדם הסובל מנכות ברגל שמאל, אין הדבר משפיע על יכולת הנהיגה שלו. הסיבה לכך היא שברכבים, כל עוד הם אוטומטיים ולא בעלי הילוך ידני, הנהיגה מתבצעת על ידי רגל ימין, והיא זו שלוחצת הן על דוושת הגז והן על דוושת הברקס. לכן, אדם בעל נכות שכזו לא יהיה מוגבל בנהיגה.

בניגוד לכך, אדם ששתי רגליו מוגבלות אכן יהיה מוגבל ביכולת הנהיגה שלו. אך משמעות הדבר אינה שאותו אדם לא יוכל לנהוג בכביש לעולם, אלא, תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לסייע לאותו נהג בהתאמת אביזרי הרכב המתאימים לכך.

למשל, ישנו מנגנון המולבש על הרכב, המאפשר לנהג לנהוג באמצעות ידיו בלבד. הוא מפעיל את דוושות הגז והברקס באמצעות הזזה של מוט הילוכים מיוחד, וכך, הוא לא נדרש לרגליו למען הנהיגה. מנגנונים שכאלה צריכים לקבל את אישורו של המכון הרפואי.

בנוסף להתאמת אביזרים מתאימים עבור נהגים עם מוגבלות, מרב"ד מספק ייעוץ מקצועי עבור גורמי תעסוקה שונים, ולצד זאת, המכון מפתח ומקדם את תחום ההתמחות שלו – עיסוק ברפואה תעבורתית.

מי נדרשים להגיע לבדיקות כשירות במרב"ד?

בדיקת כשירות רפואית לנהיגה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים תיעשה לאחר שהנהג הופנה לבצע בדיקה זו. ההפניה יכולה להיעשות על ידי גורמים שונים, למשל רשות הרישוי בעצמה, גופים ציבוריים מסוימים, ואף רופא של אותו אדם. לאחר שהנהג הופנה לבדיקה הוא יקבל זימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. כלומר, מרב"ד מקבל דיווחים ממקורות שונים כפי שציינו, וכך הוא יודע איזה אנשים עליו לזמן, ומה עליו לבדוק אצלם.

מי מופנה לבדיקת כשירות מול המכון הרפואי

ישנם כמה סוגי נהגים שיופנו לבדיקת כשירות על ידי מכון רפואי לנהיגה.

ראשית, יופנו לבדיקת כשירות נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים, ומשטרת ישראל דיווחה על כך.

שנית, נהגים שעליהם בית המשפט דיווח, לאחר שמצא בהליכים שונים שהם מהווים סכנה או שיש להם ליקוי בריאותי שדורש את בדיקת הכשירות.

שלישית, נכי משרד הביטחון יופנו לבדיקת כשירות. גם הביטוח הלאומי יוכל להפנות נהגים מסוימים לבדיקת כשירות במכון הרפואי.

רביעית, ישנה חובת דיווח על רופאים שמגלים ליקוי בריאותי כלשהו אצל המטופל שלהם, והם יודעים שהוא עלול להשפיע על יכולת הנהיגה שלו או על שיקול דעתו. כמו כן, המרב"ד בעצמו יוכל לזמן נהגים לביקורת, או לוועדת ערר.

בנוסף, יופנו לבדיקת כשירות נהגים שמשתמשים או שהורשעו בעבירות סמים או אלכוהול. נהגים אלו יוכלו להיות מופנים הן על ידי משטרת ישראל, הן על ידי סמכות הרישוי של צה"ל, והן על ידי רשות הרישוי בעצמה.

מתי תפעיל רשות הרישוי את סמכותה?

כשמדובר על המכון הרפואי משרד הרישוי יכול להפנות נהגים שונים לבצע בדיקת כשירות. רשות הרישוי תפעיל את סמכותה לעשות כן כאשר אדם מבקש רישיון נהיגה עבור רכב ציבורי או משא כבד. בנוסף, משרד הרישוי יפנה נהגים שהם עברייני תנועה, לאחר שנשלל מהם רישיון הנהיגה שלהם, ותקופת השלילה הסתיימה.
כמו כן, רשות הרישוי תפנה נהגים שיש להם רישיון נהיגה, או שהם מבקשים לקבל רישיון נהיגה, ויש להם בעיות בריאותיות כלשהן. כמו כן, משרד הרישוי יפנה לבדיקת כשירות נהגים החל מגיל מסוים, וזאת לפי תקנה 196 לתקנות התעבורה.

זימון לבדיקות כשירות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

לאחר שמבוצעת הפניה על ידי הגופים השונים המוסמכים להפנות נהגים לבדיקות כשירות, ההפניה מתקבלת למעשה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. המכון מעיין בהפניה או בדיווח, ובמקרים מסוימים, הוא יוכל לבצע החלטה ולנסח המלצה גם ללא בדיקות נוספות.

במידה שהמכון הרפואי מחליט לבצע בדיקות כשירות, הוא ישלח לנהג הנבדק זימון. הזימון יכלול הן את פרטי הבדיקות שעל הנהג לבצע, הן את הפרטים הטכניים של המיקום והשעה, והן את רשימת המסמכים שעל הנהג להכין ולהביא עימו ליום בדיקות הכשירות במכון הרפואי.

בנוסף לזימון ליום בדיקות כשירות במרב"ד, ייתכן שהזימון יכלול בקשה לעבור בדיקות חיצוניות אחרות, שלא נערכות במכון הרפואי עצמו. מצב שכזה ייתכן כאשר המכון הרפואי זקוק לבדיקות משלימות מסוגים שונים.

תהליך שעוברים מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

התהליך שנעשה מול המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא כזה: תחילה, יקבל הנהג זימון לבדיקת כשירות במכון הרפואי. הנהג יגיע ליום בדיקות. במהלך אותו היום, יבוצעו בדיקות שונות על ידי רופאים עם מומחיות מסוימת. כל נהג יקבל את שרשרת הבדיקות המותאמת לצרכיו, ומדובר בתהליך בדיקות מותאם אישית.

חשוב לציין שאורך יום הבדיקות יכול להגיע לכ-5 שעות, ולכן על הנהג הנבדק להצטייד בהתאם באוכל ובשתייה. בנוסף לכך, יום הבדיקות טעון בתשלום אגרה, אותה ניתן לשלם דרך אתר האינטרנט, דרך הדואר על ידי שובר תשלום, או דרך מכונות תשלום המוצבות בכניסה למכון הרפואי. העלות של ביצוע יום בדיקות הכשירות עומדת על כ-650 שקלים בערך, נכון לשנת 2023. על סכום זה אין הקלות או פטורים שונים, ולכן חשוב לדעת זאת מראש ולהיערך לכך.

לאחר יום הבדיקות, המכון הרפואי יעביר לרשות הרישוי המלצה בדבר הכשירות הרפואית של הנהג הנבדק. חשוב לציין כאן כי ההמלצה שמועברת למשרד הרישוי על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים היא המלצה תמציתית הכוללת את ההחלטה הכללית בלבד. הסיבה העומדת מאחורי זה היא שמירה על צנעת הפרט.

אחרי הכל, מדובר בעניינים רפואיים, פיזיולוגיים או נפשיים, שמוטל עליהם חיסיון רפואי. בדיוק כמו שרופא יכול לתת אישור מחלה, אך האישור יהיה לקוני ותמציתי, ויכלול פרטים יבשים וטכניים בלבד, בלי לשטוח את המצב הרפואי המדויק של המטופל. כך גם המכון הרפואי לא יכול לחשוף את כלל המידע הרפואי שהתגלה בבדיקות השונות שבוצעו במהלך יום בדיקות הכשירות.

רשות הרישוי היא שתעביר את התשובה הסופית לנהג, והתשובה תכלול את הנימוקים השונים שהובילו להחלטה שהתקבלה. לאחר מכן, אם הנהג מעוניין לערער על ההחלטה, הוא יוכל לעשות זאת בתוך 30 ימים מרגע שקיבל את ההחלטה.

המבחנים שעוברים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

ישנם 4 סוגי בדיקות או מבחנים שעוברים במהלך יום הבדיקות במכון הרפואי.

ראשית, יעבור הנהג בדיקה שתיעשה על ידי רופא כללי. במהלך בדיקה זו, הרופא יעיין בבקשות המידע השונות שהנהג התבקש להביא עימו. במידת הצורך, בתוך המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בדיקות שתן יבוצעו גם כן.

שנית, תבוצע בדיקת פסיכולוגית על ידי פסיכולוג מוסמך. בדיקה זו מתחלקת לכמה סוגים של בדיקות, כאשר הן מותאמות אישית לנהג הנבדק, ולכן לא בטוח שהוא יצטרך לבצע את כלל הבדיקות. מדובר למעשה בבדיקה שבמהלכה יענה הנהג הנבדק על מבחנים ממוחשבים. המבחן ארוך יחסית והוא יכול לארוך כ-4 שעות.

כמובן שיתאפשרו הפסקות בין המבחנים, כאשר חלק מהמבחנים תלויים בזמן, וחלקם אינם מוגבלים בזמן. לאחר מכן, תיעשה בדיקה עם הפסיכולוג.

שלישית, בתוך המכון הרפואי לבטיחות בדרכים פסיכיאטר יבדוק את הנהג. בדיקה זו תיעשה באמצעות שיחת אבחון.

לבסוף, בשלב הרביעי והאחרון תיעשה שיחת אבחון נוספת על ידי נרקולוג.

כאשר מגיעים ליום הבדיקות שמתבצע על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים טפסים שונים נדרשים. כל נהג יקבל את הדרישה המדויקת לטפסים שעליו להביא עימו לבדיקה, והדרישה הזו תופיע במכתב הזימון שיקבל. בדרך כלל, יתבקשו הנהגים להביא מסמכים רפואיים שיעידו על מצבם. בנוסף, על הנבדקים להגיע עם תעודה מזהה הכוללת תמונה אישית.

כמו כן, במידה שהנהג הנבדק אושפז במהלך השנה האחרונה, הוא יתבקש להביא עימו מסמכים מהאשפוז, לרבות מכתב שחרור הכולל סיכום של האשפוז. בנוסף לכך, יידרש הנהג להמציא תמצית מידע רפואי, שהיא למעשה סיכום מידע מקופת החולים.

המלצת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ותוקפה

שאלה נפוצה לגבי בדיקות הכשירות במכון הרפואי היא כמה זמן לוקח לקבל תשובה המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. התשובה מתחלקת לכמה אפשרויות, שתלויות בבדיקות שביצע הנהג.

ראשית, נציג את זמני המענה לפניה. עד 60 ימי עבודה החל מיום תחילת הטיפול בתיק, תינתן המלצה על כשירותו הרפואית של הנהג, וזאת על סמך ההפניה או הדיווח בלבד, במידה שאין צורך בזימון לבדיקה. ואולם, אם יש צורך בזימון הנהג לבדיקת כשירות, הזימון יישלח בפרק זמן זה גם כן, של 60 יום לאחר פתיחת התיק.

עד 90 ימי עבודה הלך מיום תחילת הטיפול בתיק, תתקבל ההמלצה לאחר הבדיקה, וזאת לעניין כשירות רפואית או כשירות פסיכולוגית לנהיגה. המכון הרפואי למעשה שולח את המלצתו לרשות הרישוי, ואז התהליך אורך זמן.

בממוצע, זמן התהליך של קבלת התשובה מהמכון הרפואי הוא כ-8 חודשים. הספירה היא החל מקבלת הזימון לבדיקת הכשירות, ועד לקבלת התשובה מהמכון הרפואי. התשובה מתקבלת למעשה מרשות הרישוי, שמקבלת את המלצת המכון הרפואי.

כיצד ניתן "לתקוף" את החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

כפי שהסברנו, לאחר שהמכון הרפואי החליט לזמן נהג מסוים ליום בדיקות כשירות, המכון הרפואי כותב המלצה לגבי אותו נהג. ההמלצה נשלחת לרשות הרישוי, כאשר היא בעלת המילה האחרונה, והיא זו שמחליטה באופן סופי על כשירות הנהג לנהיגה. לכן, רשות הרישוי אמנם מסתמכת על המלצות המרב"ד, אך אין היא מחויבת לפעול לפי המלצה זו בדיוק, והיא יכולה להפעיל שיקול דעת.

אם כן, ניתן להגיש ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, כאשר זמן הגשת הערר הוא תוך 30 ימים החל מהיום בו התקבלה ההודעה עם החלטת משרד הרישוי. חשוב לדעת שהגשת ערר מחייבת תשלום אגרה העומד על כ-1100 שקלים בערך, נכון לשנת 2023. הסיבה לקביעת העלות הגבוהה יחסית, היא כדי לווסת את כמות הערעורים שיגיעו לוועדת הערר, ולוודא כי הערעורים שיוגשו הם רק כאלה שיש בהם אמת ויש בהם מה לבדוק.

אם כל אדם היה יכול להגיש ערר מבלי לשאת בעלויות על כך, וועדת הערר הייתה מוצפת בבקשות, משום שלאף אחד לא היה מה להפסיד. בכך, היעילות של וועדת הערר הייתה פוחתת, והטיפול בבקשות סרק היה מעכב מאוד את כלל התהליכים ויוצר עומס בלתי סביר על המערכת.

ערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

את הערר על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יש להגיש בתוך חודש מקבלת ההודעה עם ההחלטה ממשרד הרישוי, כאשר הגשת הבקשה צריכה לכלול את הסיבה באופן מפורט, עם נימוקים בהירים וברורים. לבקשה יש לצרף את כלל המסמכים הרפואיים שברשותכם, שיכולים להעיד על תוצאה אחרת מזו שהתקבלה על ידי משרד הרישוי והמכון הרפואי.

ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מהווה מעין גוף המבקר את פעילותו של המכון הרפואי. כאשר נהג נבדק במכון הרפואי וקיבל המלצה, והוא סובר כי ההמלצה אינה נכונה, הוא יוכל לפנות אל ועדת ערר המכון הרפואי שתבחן בשנית את המלצות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

בסמכות הוועדה לקבוע כל החלטה – בין אם לאשרר את ההחלטה שהתקבלה ובכך לדחות את הערר, בין אם לבצע שינויים מסוימים בהמלצה של המכון הרפואי, ובין אם להחליט על ביטול של ההמלצות.

עורך דין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

כאשר נהג מקבל זימון על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עורך דין יוכל לסייע לו בכך מאוד. ראשית, עורך דין למכון הרפואי לבטיחות בדרכים יידע להכין את הנהג לבדיקות השונות, כך שהנהג הנבדק יגיע ליום בדיקות הכשירות כאשר הוא רגוע, יודע מה מצפה לו, ובמיוחד – יודע כיצד כדאי לו להתנהל ולדבר עם הרופאים השונים.

תוכלו אף להיכנס עם עורך דין למכון הרפואי כך שילווה אתכם במהלך הבדיקות, ויוכל להנחות אתכם באופן מדויק מה כדאי לכם לומר ומה לא, איך כדאי להתנהג ומה לא כדאי לעשות. עם עורך דין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים כבר לא נראה מאיים כל כך, וישנו סיכוי רב יותר שתעברו את בדיקות הכשירות בהצלחה.

המשרד שלנו מתמחה בענייני תעבורה, ובין היתר בעניינים הקשורים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. עם צוות מקצועי ובעל ניסיון רב, עם חתירה לניצחון בכל תיק ותיק – משרדנו יגן עליכם, אם אתם נמצאים בסכנה של אובדן רישיון הנהיגה שברשותכם. אז אם אתם זקוקים לסיוע של עורך דין המכון הרפואי, צרו עימנו קשר.

*הכתוב האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, על כן, מי שמסתמך על האמור בו, עושה כן על אחריותו בלבד!

מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים? מי מופנה למכון הרפואי לבטיחות בדרכים? מה התהליך שעוברים במכון הרפואי, ואיך עורך דין תעבורה יכול לעזור? המשיכו לקרוא ותקבלו את התשובות לכל השאלות הללו

הואשמת בעבירת תעבורה? אל תתמודד עם זה לבד. קבל ייצוג מקצועי ממומחי דיני התעבורה המנוסים שלנו. עם ניסיון של מעל 25 שנה ורקורד מוכח בבתי משפט ברחבי הארץ, נוכל לעזור לך להשיג את התוצאה הטובה ביותר האפשרית. קבל את העזרה המשפטית שאתה צריך עוד היום והימנע מקנסות גבוהים ונקודות ברישיון שלך או מעונשים כבדים אף יותר.

מה קראנו עד עכשיו?