דעתו של בית המשפט על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

מה דעתו של בית המשפט על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא יחידה מנהלית של משרד הבריאות, שפועל מטעם משרד הרישוי. המכון – שנקרא גם מרב"ד – מטפל בנהגים במטרה להעריך את כשירותם הפיזית והנפשית לנהוג בכבישים, וזאת במטרה למנוע ולצמצם ככל הניתן את הסכנות הרבות הטמונות בנהיגה.

במסגרת תפקידיו, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים אמון על איתור מוקדם של בעיות בריאותיות וכן על עריכת מעקב מנהלי וביקורת רפואית (פיזית ופסיכולוגית כאחד) על נהגים שעשויים להוות סכנה לעצמם וכן סכנה לציבור בעת נהיגה. בנוסף, המכון הוא הגוף שאמון על קידום זכויותיהם ועצמאותם של בעלי מוגבלות בכבישים, וזאת על ידי התאמת כלי תחבורה ואביזרי נהיגה למגבלות רפואיות שונות, קידום העיסוק ברפואה תעבורתית ופיתוח התחום, וכן מתן ייעוץ מקצועי בנושא לגורמים שונים.

הפנייה לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מקבל דיווחים על נהגים שצריכים לעבור מבחני כשירות לנהיגה ממספר גופים שונים. עברייני תנועה שנשלל רישיונם ומבקשי רישיון לרכב ציבורי ומשא כבד מופנים למכון על ידי משרד הרישוי; נהגים שהיו מעורבים בתאונות דרכים מופנים למכון על ידי משטרת ישראל;

במקרים מסוימים מופנים למכון הרפואי נהגים שסובלים מליקויים רפואיים שעלולים לפגוע ביכולתם לנהוג על ידי בית המשפט, משרד הביטחון או המוסד לביטוח לאומי; ולעתים אף מופנים למכון נהגים על ידי רופאים, וזאת מכוח סעיף 12 לפקודת התעבורה שמטיל על רופאים חובת דיווח.

בנוסף, נהגים בעלי היסטוריית עבירות תנועה חמורות ורבות, נהגים שרישיונם נשלל וכן נהגים שהורשעו בנהיגה בגילופין או בנהיגה תחת השפעת סמים, מזומנים גם הם לבדיקות במכון הרפואי.

בדיקות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עורך לנהג המופנה אליו מספר בדיקות, שמבקשות להעריך כשירותו הפיזית והנפשית לנהיגה. הבדיקות נערכות על ידי רופא כללי, פסיכולוג, פסיכיאטר ונרקולוג (מומחה לסמים).

הרופא הכללי עורך בדיקה כללית לנהג, וכן מעיין במסמכים הרפואיים שהנהג התבקש להביא עמו ליום הבדיקות. הבדיקה שעורך הפסיכולוג כוללת מבחנים במחשב שאורכים כ-4 שעות. המבחנים הללו מורכבים ממבחני ערנות, קואורדינציה ואישיות, שחלקם נערכים תחת הגבלת זמן וחלקם לא. בנוסף למבחנים הממוחשבים, נערכת שיחה אישית עם הפסיכולוג. הבדיקה הפסיכיאטרית והבדיקה שעורך הנרקולוג, כוללות שתיהן שיחת אבחון אישית עם הנהג.

יש לציין כי יום הבדיקות מותאם לכל נהג באופן אישי, וזאת על פי המסמכים הרפואיים שהגיש. לכן, יום הבדיקה לא בהכרח יכלול את כל סוגי הבדיקות, אך יכלול תמיד מבחן אישיות שבוחן את התאמתו האישיותית של הנבדק לנהיגה בכבישים. בהתאם לתוצאות, המכון קובע האם להמליץ למשרד הרישוי לשלול את רישיונו של הנהג, וכן האם להעניקו מלכתחילה או לא.

ערעור על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

כאמור, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מוסמך מכוח חקיקה לבצע בדיקות כשירות לנהגים ומבקשי רישיונות נהיגה שונים, ולהעביר חוות דעת מקצועית למשרד הרישוי בדבר כשירותו של נהג להחזיק ולהשתמש ברישיון נהיגה בהתאם לתוצאות הבדיקות.

יחד עם זאת, כשמה כן היא, המלצת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עומדת בגדר המלצה בלבד כך שמשרד הרישוי לא מחויב לקבל אותה. על פי תקנה 195(א) לתקנות התעבורה, באם משרד הרישוי בוחר לקבל את המלצת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הנהג רשאי לערער על החלטתו בתוך 30 ימים מהיום בו קיבל ההודעה על שלילת הרישיון/אי קבלתו ממשרד הרישוי.

את הערעור יש להגיש לועדת ערר תל השומר, המתכנסת בבית החולים תל השומר ושבסמכותה לשנות או לבטל את החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. אחד המקרים הנפוצים בהם מוגשים ערעורים לוועדה הוא מקרה בו רישיונו של נהג נפסל מכוח אי התאמה אישיותית לנהיגה בטוחה – קרי בו הרישיון נפסל מפאת סיבה אישיותית/קוגניטיבית. במקרים כאלו בפרט, ובכל מקרה אחר ככלל, חשוב מאוד להקפיד כי הערעור יכיל את כל הפרטים, הנימוקים והטיעונים החזקים לקבלתו וכן את המסמכים הרפואיים וההמלצות הרלוונטיות על מנת להבטיח שהוא אכן יתקבל.

תהליך הערעור איננו פשוט ודורש כתיבת ערעור מסודר שמתייחס לכל הכשלים הפוטנציאלים בבדיקה שערך המכון, ייצוג בפני ועדת הערר ואף כולל תשלום אגרה, לכן מומלץ לפנות לעורך דין המומחה בכל הקשור למכון הרפואי לבטיחות בדרכים שיטפל בנושא. משך זמן ההמתנה להחלטה בערעור ארוך ועלול להגיע למספר חודשים, אך עורך דין מקצועי עשוי לזרז את התהליך וכמובן להביא לשינוי החלטת המכון.

*הכתוב האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הגשת ערעור על החלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, על כן, מי שמסתמך על האמור בו, עושה כן על אחריותו בלבד!

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא יחידה מנהלית של משרד הבריאות, שפועל מטעם משרד הרישוי. המכון – שנקרא גם מרב"ד – מטפל בנהגים במטרה להעריך את כשירותם הפיזית והנפשית לנהוג בכבישים, וזאת במטרה למנוע ולצמצם ככל הניתן את הסכנות הרבות הטמונות בנהיגה.

הואשמת בעבירת תעבורה? אל תתמודד עם זה לבד. קבל ייצוג מקצועי ממומחי דיני התעבורה המנוסים שלנו. עם ניסיון של מעל 25 שנה ורקורד מוכח בבתי משפט ברחבי הארץ, נוכל לעזור לך להשיג את התוצאה הטובה ביותר האפשרית. קבל את העזרה המשפטית שאתה צריך עוד היום והימנע מקנסות גבוהים ונקודות ברישיון שלך או מעונשים כבדים אף יותר.

מה קראנו עד עכשיו?

מאמרים נוספים בנושא משפטי

שיטת הניקוד בגין עבירות תנועה
קיבלת בצמוד לקנס גם נקודות?

ניתן למחוק נקודות על מנת להימנע מסנקציות (אמצעי תיקון) המופעלות על נהגים שצברו אותן. ברוב המקרים ניתן למחוק את הנקודות באופן ודאי.

נהיגה תחת השפעת אלכוהול
נהיגה תחת השפעת אלכוהול

שתיית אלכוהול מהווה את אחד מהגורמים המשפיעים ביותר על ההסתברות לביצוע תאונת דרכים, מהסיבה הפשוטה שככל שריכוז האלכוהול בדם גבוה יותר, יורדת היכולת של הנהג לבצע פעולות פשוטות בנהיגה