סירוב לבדיקת ינשוף הוא מצב משפטי מורכב שיכול לגרור אחריו השלכות חמורות לנהג. מעבר לחשד המיידי שמעורר סירוב כזה לגבי נהיגה תחת השפעת אלכוהול, מדובר בעבירה נפרדת ועצמאית שדינה זהה לנהיגה בשכרות. במאמר הבא נסביר מהי המשמעות המשפטית של סירוב לבדיקת ינשוף, מהם העונשים הצפויים למי שמסרב להיבדק, ומה הדרכים העומדות בפני הנהג לערער על אישום מסוג זה. כמו כן, נדגיש את חשיבות הפנייה המוקדמת לעורך דין תעבורה שילווה את התיק מראשיתו ועד סופו.
כמשרד עורכי דין מומחה לדיני תעבורה, אנו נתקלים לא מעט בפניות מנהגים שביצעו טעות קריטית ברגע המפגש עם שוטר התנועה. לעתים מדובר בבלבול ובחוסר הבנה של ההליך, ולעתים בהחלטה מודעת שנובעת מחוסר אמון במערכת או מרצון להסתיר עובדות. בכל מקרה, סירוב לבצע בדיקת ינשוף מהווה נקודת מפנה שלילית שעלולה לסבך את ההליך הפלילי עד מאוד. לכן, המלצתנו הברורה היא להימנע ככל הניתן ממצב שכזה, ואם הדבר כבר קרה – לפנות אלינו בהקדם ולקבל ליווי משפטי הולם.
המשמעות המשפטית של סירוב לבדיקת ינשוף
על פי סעיף 64א(ב) לפקודת התעבורה, נהג אשר מסרב לבדיקת ינשוף לאחר שהתבקש לעשות זאת על ידי שוטר, מבצע עבירה פלילית של ממש. משמעות הסירוב מבחינה ראייתית היא שהחוק מניח שלנהג היה מה להסתיר, ולכן מייחס לו אוטומטית את העבירה של נהיגה בשכרות. כך יוצא שעבירת הסירוב עצמה "גוררת" איתה למעשה את כל ההשלכות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, גם בהעדר בדיקה חיובית בפועל.
חשוב להדגיש שהסירוב לבדיקה מהווה ראיה לכאורה, קרי – הנחה המקלה על התביעה אך הניתנת לסתירה. עם זאת, נטל ההוכחה עובר אל הנהג וקשה בהרבה להתגונן מול אישום שכזה. לכן, ברגע שסירבתם להיבדק עליכם לקחת בחשבון שהמשימה המשפטית העומדת בפניכם מסתבכת משמעותית וההסתבכות עם רשויות החוק נעשית כמעט בלתי נמנעת.
העונשים הקבועים בחוק על סירוב לבדיקה
בשל השוואת עבירת הסירוב לנהיגה בפועל בשכרות, העונשים במקרה של הרשעה זהים כמעט לחלוטין. סעיף 64א(א) לפקודת התעבורה קובע שהעונש המרבי למי שנמנע מלהיבדק הוא עד שנתיים מאסר בפועל. כמובן שבמקרים רבים בתי המשפט לא ממצים את מלוא חומרת הדין, אולם סנקציות כמו מאסר על תנאי, קנסות כבדים ופסילת רישיון ממושכת הן תרחיש ריאלי ושכיח מאוד.
יתרה מזאת, ברגע שהאישום הופך לפלילי הוא מוביל גם לרישום פלילי המופיע בגיליון הרשעות. מעבר לקלון המוסרי, רישום כזה פוגע אנושות באפשרויות התעסוקה העתידיות ומעמיד את הנהג במצבי דחק ומבוכה רבים. כל אלה כמובן בנוסף לפגיעה בזכות הניידות היומיומית ולהכבדה הכלכלית הנובעת מהליכים משפטיים ארוכים ומורכבים.
כיצד המשטרה מתמודדת עם סירוב לבדיקת ינשוף
חשוב לדעת שבמקרה של סירוב לבצע בדיקת ינשוף, למשטרה יש נהלים ברורים כיצד לפעול. השוטר שנתקל בסירוב מצד נהג חייב תחילה להזהיר אותו שאי ביצוע הבדיקה מהווה עבירה פלילית העומדת בפני עצמה. אם גם אז מסרב הנהג להיבדק, עליו לצפות לעיכוב ולהזמנה לחקירה באזהרה בתחנת המשטרה.
במסגרת החקירה הזו, יתבקש הנהג למסור את גרסתו ולהשיב על שאלות בנוגע לנסיבות הסירוב. שימו לב שבשלב הזה עדיין עומדת לרשותכם הזכות לשמור על שתיקה ולהימנע ממסירת פרטים מפלילים. עם זאת, שתיקה לכל אורך החקירה עלולה דווקא לחזק את החשד נגדכם ולשמש נגדכם בבית המשפט. לכן, מומלץ בחום להיוועץ בעורך דין עוד בטרם החקירה ולגבש יחד איתו אסטרטגיית הגנה מיטבית.
האפשרויות המשפטיות לערער על סירוב לבדיקה
למרות שעבירת הסירוב לא משאירה יותר מדי מרחב תמרון, עדיין ישנן כמה דרכים לנסות ולהתמודד עם האישום. ראשית, בפני כל נהג עומדת הזכות לבקש שימוע לפני הגשת כתב האישום. במסגרת השימוע, ניתן להעלות טיעונים המסבירים את הסירוב או טוענים לפגמים בדרישת השוטר להיבדק. למשל, אם לא התקיים כלל חשד סביר לשכרות, אם השוטר לא הזהיר את הנהג כנדרש או אם הייתה סיבה מוצדקת לאי הבדיקה כגון מגבלה רפואית.
שנית, אם מוגש בכל זאת כתב אישום, חשוב לנהל את המשפט בצורה אסטרטגית ולאתר נקודות תורפה בראיות. למשל, לבקש לבחון את תקינות מכשיר הינשוף, לחקור את השוטר על אופן ניסוח בקשת הבדיקה, או להצביע על נסיבות מיוחדות כחרדה או מצוקה נפשית שהשפיעו על הנהג ברגע האמת. במקביל, עורך הדין יוכל לנסות לעתור להסדר טיעון מקל הכולל הפחתה בעבירה או המרה שלה לקנס כספי בלבד.
החשיבות של ייצוג עורך דין במקרה של סירוב לבדיקה
כמובן, את כל המהלכים המשפטיים הנ"ל אין לבצע לבד אלא בסיוע של עורך דין מקצועי המתמחה בתחום. הניסיון מלמד שייצוג מוקדם ככל הניתן מעלה משמעותית את הסיכוי לצמצם נזקים ולהימנע מהרשעה חמורה מדי. תפקידו של עורך הדין במקרים כאלו הוא להיות שם בשבילכם ממש מהרגע הראשון, להסביר בסבלנות את המצב המשפטי ולתת הנחיות ברורות כיצד לנהוג בכל שלב.
עורך דין תעבורה מנוסה שמכיר את המערכת מבפנים יידע מתי לנהל משא ומתן עם התביעה, איך להציג בפני השופט נסיבות מקלות, וכיצד לקדם טיעונים משפטיים יצירתיים. בנוסף, הוא ידאג לזכויות הדיוניות שלכם כמו הגשת בקשות מתאימות להקלה בתנאי משפט או להימנעות מפרסום שמכם ברבים. עצם הידיעה שיש לצדכם מישהו שדואג לאינטרסים שלכם ומנתב את ההליך לטובתכם, הופכת את ההתמודדות עם האישום לנסבלת הרבה יותר.
לסיכום, סירוב להיבדק בחשד לנהיגה בשכרות הוא אירוע מדאיג ומלחיץ שלרוב אינו נגמר טוב מבחינת הנהגים. אולם, גם במצב כזה לא כל אבוד וניתן עדיין להילחם על הזכויות ועל העתיד. הדבר החשוב הוא לא להישאר פסיביים ולקבל את הדין כגזירת גורל. אנו במשרדנו מאמינים שהגנה נכונה וניהול אסטרטגי של התיק יכולים לעשות את ההבדל בין הרשעה מרה לבין תוצאה סבירה שמאפשרת להמשיך הלאה בחיים.
אם גם אתם נקלעתם למצב של סירוב לבדיקת ינשוף אל תהססו לפנות אלינו בהקדם. נשב איתכם, נסביר את המצב לאשורו, נלמד את כל פרטי האירוע ונבנה יחד קו הגנה שיכול לחלץ אתכם מהסבך עם מינימום נזק. אתם לא חייבים להתמודד עם זה לבד, וכדאי לכם מאוד שלא לעשות זאת. פנו עוד היום וקבלו ליווי אישי, אמין ומסור מצוות המומחים המנוסה שלנו. יחד נעבור את התהליך, יחד נגיע לתוצאה הטובה ביותר האפשרית.
*הכתוב האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין תעבורה, על כן, מי שמסתמך על האמור בו, עושה כן על אחריותו בלבד!