עם הפופולריות ההולכת וגדלה של קורקינטים חשמליים בישראל, גם כמות העבירות והתאונות הקשורות אליהם הולכת ועולה. רבים מהרוכבים אינם מודעים כלל לחוקים ולתקנות החלים על רכיבה בקורקינט, או בוחרים להתעלם מהם ולהסתכן בקנסות, פציעות ותביעות. נסקור מהן העבירות השכיחות ביותר הנעשות על ידי רוכבי קורקינטים, כיצד מתייחס אליהן החוק, ומה כדאי לעשות במקרה של תאונה או הסתבכות משפטית.
כמשרד עורכי דין מוביל בתחום דיני תעבורה, אנו נתקלים יותר ויותר בפניות של לקוחות שנקלעו לצרות בגלל רכיבה לא חוקית או לא בטיחותית על קורקינט חשמלי. לצד היתרונות הברורים של כלי התחבורה הזה, יש גם לא מעט סכנות וסיכונים הכרוכים בו. לצערנו, היעדר הסדרה ברורה והיעדר אכיפה הביאו לכך שחלק מהרוכבים לא מכירים כלל את החוק או מזלזלים בו בבוטות.
חוקים ותקנות לרכיבה על קורקינט חשמלי – מה מותר ומה אסור
קורקינט חשמלי מוגדר לפי פקודת התעבורה כ"אופניים עם מנוע עזר". כלומר, הוא נתון לאותן חובות ותקנות כמו אופניים רגילים, בתוספת מספר הגבלות הנובעות ממנגנון ההנעה החשמלית. כך למשל, אסורה הרכיבה על מדרכה, אסורה הרכיבה העודפת על הנתיב הימני והרוכב מחויב לציית לכל התמרורים והרמזורים.
מבחינת גיל וכשירות, על פי החוק רק מי שמלאו לו 16 ובעל אישור כשירות רפואית רשאי לרכוב על קורקינט חשמלי. בנוסף, כלי הרכיבה חייב לעמוד בתקן הישראלי מבחינת מהירות מרבית (עד 25 קמ"ש), הספק מנוע (עד 250W) ובלמים תקינים. חובה גם על הרוכב לחבוש קסדה ולהתקין מחזירי אור. רכיבה בניגוד להוראות אלו מהווה כשלעצמה עבירת תנועה.
עבירות נפוצות ברכיבה על קורקינט חשמלי והעונשים הקבועים בחוק
מלבד הפרת התנאים הבסיסיים לרכיבה על קורקינט, ישנן גם עבירות שכיחות נוספות הנובעות מאופי הרכיבה הספציפי. אלו כוללות למשל רכיבה בשכרות, רכיבה בזוג או בקבוצה, שימוש בטלפון סלולרי תוך כדי רכיבה והצמדה לרכב אחר ("סקיטשינג"). כל אלה מגדילים את הסיכון לתאונות ולפגיעה בהולכי רגל ובמשתמשי דרך אחרים.
ברמה העקרונית, דיני העונשין על עבירות תעבורה בקורקינט חשמלי זהים לאלו של רכב ממונע. כלומר, תלוי בחומרת העבירה, רוכב עלול לספוג קנסות של מאות ואלפי שקלים, שלילה של רישיון הנהיגה, ואף מאסר על תנאי או בפועל. העובדה שמדובר ב"רק קורקינט" לא מקנה שום הגנה מפני האחריות הפלילית והנזיקית.
אחריות הרוכב במקרה של תאונה – מי נושא באחריות משפטית?
על פי הפסיקה בישראל, רוכב קורקינט שהיה מעורב בתאונה עם הולך רגל או רוכב אחר יחשב כמעוול (אשם) לכל דבר ועניין. הטענה כי לא ראה את הנפגע או לא הספיק לבלום לא תשחרר אותו מחבות בנזיקין. הרוכב עשוי לחוב בפיצויים גבוהים מאוד לנפגע ו/או למוסד לביטוח לאומי שיפצה אותו.
במקרה של פגיעה ברכוש על ידי הקורקינט, כמו שריטה למכונית חונה, תידרש גם כן השתתפות עצמית גבוהה של הרוכב הפוגע. בעלי קורקינטים חשמליים חייבים לבטח את הכלי בביטוח חובה ורצוי גם בביטוח מקיף מתאים. רוכב שיתפס ללא ביטוח צפוי לעונשים חמורים במיוחד ועלול למצוא את עצמו חשוף לתביעות אדירות.
אכיפת חוקי הרכיבה על ידי המשטרה וכיצד מתבצע רישום דוחות
בשנים האחרונות משטרת ישראל והרשויות המקומיות מגבירות את האכיפה כנגד רוכבי הקורקינטים שחורגים מהמהירות המותרת, נוהגים בפזיזות או מבצעים עבירות אחרות. חשוב לדעת שלשוטר סמכות לעצור רוכב קורקינט סורר, לתפוס את הכלי ואף לעכב את הרוכב לחקירה.
בדומה לנהגי רכב, רוכב קורקינט שנתפס מבצע עבירה יקבל הזמנה למשפט או ברירת קנס. במקביל, מפקח העירייה יכול לרשום דו"ח חנייה ולגרור את הקורקינט במידה שהושאר במקום אסור. לצד הקנסות, משטרת התנועה מנהלת גם מרשם נקודות נפרד לרוכבי קורקינטים ואופניים חשמליים. צבירת 24 נקודות בתוך זמן קצר עלולה להוביל לפסילת רישיון.
דרכי התגוננות משפטית במקרה של עבירה או תאונה עם קורקינט חשמלי
אם קיבלת דו"ח תנועה בגין רכיבה על קורקינט או חלילה היית מעורב בתאונה כרוכב או כנפגע, חשוב שתפנה לעורך דין תעבורה בעל התמחות בתחום. עו"ד מנוסה יוכל לנתח את נסיבות האירוע ולבנות קו הגנה שיקטין את הסיכון לעונשים כבדים ולהרשעה פלילית.
אם נתפסת מבצע עבירה, ניתן לטעון להיעדר סימון או שילוט מתאים בדבר האיסורים והמגבלות, לחוסר מידתיות באכיפה או לבעיות טכניות בקורקינט שהביאו לעבירה. כמו כן, ניתן לטעון לנסיבות אישיות מקלות כגון צורך דחוף ברכיבה, אי הבנה או חוסר מודעות. בכל מקרה, עורך דין איכותי ישאף להביא לביטול הדו"ח או להקלה משמעותית בעונש.
במקרה של תאונה, משרד עו"ד מוביל ידע לנהל את הממשק מול הרשויות, חברות הביטוח וצדדים שלישיים כך שהאחריות של הרוכב תצומצם ככל הניתן. אם אתה הנפגע בתאונה, עורך הדין ידאג שתקבל את מלוא הפיצוי המגיע לך ושזכויותיך ישמרו לכל אורך ההליך. ככל שתקדים להיוועץ בעורך דין כך יגדלו הסיכויים להימנע מהסתבכות משפטית ומנזקים כלכליים ורפואיים.
לסיכום, הקלות והזמינות של רכיבה על קורקינטים חשמליים לא צריכות להטעות אותנו. מדובר בכלי רכב לכל דבר ועניין, עם סכנות בטיחותיות ומשפטיות ממשיות. על כל רוכב להכיר היטב את החוקים והתקנות, ולנהוג באחריות ובזהירות הן למען עצמו והן למען הסובבים אותו. במקביל, משרדנו עומד לרשותכם בכל עת למתן ייעוץ משפטי מקיף בנושא.
אל תחכו שתאונה או הסתבכות עם רשויות האכיפה תפגע בכם או בקרובים אליכם. מוזמנים להתייעץ איתנו עוד היום כדי להכיר את זכויותיכם וחובותיכם כרוכבי קורקינט חשמלי ולדעת כיצד להתנהל נכון בכביש. עם הידע הנכון והליווי המתאים, תוכלו להמשיך וליהנות מיתרונות הקורקינט בראש שקט. ככה תגיעו בבטחה ליעד, בלי להגיע לבית המשפט.
*הכתוב האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין תעבורה, על כן, מי שמסתמך על האמור בו, עושה כן על אחריותו בלבד!