האופניים החשמליים הפכו בשנים האחרונות לכלי תחבורה פופולרי ונפוץ בקרב ישראלים רבים. אולם, לצד היתרונות הברורים של חיסכון בזמן ובכסף, רכיבה על אופניים חשמליים מלווה גם בסכנות בטיחותיות ומשפטיות לא מבוטלות. נסקור את עבירות התנועה השכיחות ביותר בקרב רוכבי האופניים החשמליים, נבהיר מה עמדת החוק לגביהן, ונדון בדרכים בהן ניתן להימנע מקנסות ומהסתבכויות עם רשויות האכיפה.
כמשרד עורכי דין המתמחה בדיני תעבורה, אנו עדים מדי יום למקרים של רוכבים שנקלעו לצרות משפטיות בגלל חוסר הכרות או זלזול בחוקי התנועה הרלוונטיים לאופניים חשמליים. זה יכול לנבוע מבורות, מהיסח הדעת או מתחושת ביטחון מופרזת ביכולות הרכיבה. בכל מקרה, התוצאה עלולה להיות דו"חות כבדים, שלילת רישיון, תאונות ותביעות. בואו נלמד יחד איך רוכבים נכון וחוקי, ואיך מתמודדים עם מצבים בעייתיים אם נקלעים אליהם בכל זאת.
רכיבה ללא קסדה – מה החוק קובע ומה הקנס הצפוי?
העבירה הנפוצה והמסוכנת ביותר בקרב רוכבי אופניים חשמליים היא כמובן הרכיבה ללא קסדה תקנית. החוק בישראל ברור וחד-משמעי בעניין זה – חובה על כל רוכב אופניים חשמליים לחבוש קסדה בכל עת, ללא קשר לגילו, זהותו או מיומנויות הרכיבה שלו. למרות זאת, עדיין ניתן לראות המוני רוכבים בערים הגדולות שמסתובבים "עם הראש באוויר", ומסכנים את עצמם ואת סביבתם.
המשטרה אוכפת בתקיפות את עבירת הרכיבה ללא קסדה באמצעות מבצעי אכיפה ממוקדים. גובה הקנס המינימלי הוא 250 ש"ח, אך לעתים קצין משטרה יכול להגדיל אותו בהתאם לנסיבות. חשוב לדעת שמעבר לקנס הכספי, מחדל מסוג זה גם פוגע בזכויות הרוכב בהיבטים משפטיים אחרים. למשל, במקרה של תאונה שבה נפגע רוכב אופניים לא חבוש, גם אם לא הוא אשם בה, הפיצויים שהוא יוכל לתבוע יקוזזו משמעותית בשל רשלנות תורמת.
נסיעה על מדרכה או במקומות אסורים
עבירה נפוצה נוספת בקרב רוכבי האופניים החשמליים היא השימוש במדרכות ובמרחבים ציבוריים אחרים שלא נועדו לרכיבה. על פי חוקי התנועה, אופניים חשמליים מוגדרים כ"רכב" ועל כן מקומם אך ורק בכביש או בשבילי האופניים הייעודיים. למרות זאת, בפועל נפוץ מאוד לראות רוכבים שחוצים מדרכות, כיכרות, מעברי חצייה ואפילו מדרחובים הומי אדם.
מדובר בתופעה מסוכנת ביותר, שכן אופניים חשמליים יכולים להגיע למהירויות של יותר מ-25 קמ"ש, ופגיעה של רוכב כזה בהולך רגל עלולה להיות הרת אסון. העונשים על רכיבה במקומות האסורים כוללים קנסות, נקודות על הרישיון ואף סנקציות פליליות במקרה של תאונה. בדומה לנסיעה מעל המהירות המותרת, הרשויות לא מוכנות להקל ראש בעבירות מטיפוס זה.
חציית רמזור אדום ואי-ציות לתמרורים
כחלק מההגדרה של "רכב", אופניים חשמליים כפופים גם לחובת הציות המוחלטת לרמזורים, תמרורים והוראות שוטרים. אולם, תחושת המהירות והזריזות על האופניים מפתה רוכבים רבים לזלזל בחובות אלו ולחצות צמתים גם באור אדום או לפנות שמאלה גם כשהתמרור אוסר זאת. בעיני החוק זוהי עבירת תנועה של ממש, שדינה כמו עבירה מקבילה הנעשית ברכב מנועי.
קנסות על אי-ציות לרמזורים ותמרורים יכולים להגיע עד 1,000 ש"ח, במיוחד אם מדובר בעבירות חוזרות. ברקע מרחפת גם סכנת הפסילה של רישיון הנהיגה עקב צבירת נקודות. יתרה מזאת, במקרה של תאונה שנגרמה בשל חציית צומת שלא כדין, עשוי להיות קושי רב לתבוע פיצויים אפילו מהצד השני. חריגה מהמהירות המותרת תוך התעלמות משילוט זו דרך בטוחה להיקלע לצרות.
שימוש בטלפון נייד בזמן רכיבה
כמו בנהיגה ברכב פרטי או מסחרי, גם ברכיבה על אופניים חשמליים אסור בתכלית האיסור להשתמש בטלפון הנייד תוך כדי תנועה. אחיזה של מכשיר הסלולר ודיבור בו ללא דיבורית, שליחת הודעות טקסט וגלישה באינטרנט מסיחות את דעתו של הרוכב ומסכנות אותו ואת סביבתו. למרות שמדובר לכאורה בכלי רכב חשמלי פשוט וקל יחסית, הדיבור בפלאפון בזמן הרכיבה יכול להוביל לתאונה חמורה לא פחות מאשר ברכב כבד.
גם כאן, במקרה של שימוש בטלפון הנייד על האופניים החשמליים צפוי הרוכב לקנס של 1,000 שקלים בדיוק כמו נהג רגיל. הסיכון אינו שווה את התועלת הרגעית. השיחה או המסרון יכולים בהחלט לחכות עד ההגעה בשלום ליעד. אגב, עצירה או עמידה עם האופניים בצד הדרך לצורך השימוש בסלולר מותרת לחלוטין, כל עוד היא לא מסכנת את התנועה.
הסעת נוסע נוסף בניגוד לחוק
עבירת תנועה שכיחה נוספת בהקשר של אופניים חשמליים היא לקיחת טרמפיסטים או "הצמדה" אליהם בניגוד לדין. על פי תקנות התעבורה, אופניים חשמליים נועדו לשימוש של רוכב יחיד בלבד, ואסור בשום אופן לשאת עליהם נוסע נוסף – גם לא ילד קטן, גם לא "רק קצת" וגם לא במהירות נמוכה. חל איסור גם להתחבר או להיצמד לכלי רכב אחר תוך כדי רכיבה.
הרציונל ברור: אופניים חשמליים הם כלי רכיבה קטן ושברירי, והוספת משקל מיותר של אדם נוסף מערערת את יציבותו ומפחיתה את יכולת השליטה בו. מסוכן במיוחד לשאת מאחור ילדים שנוטים לזוז ולהתפתל בזמן הרכיבה. הקנס על הסעת נוסע נוסף יכול להגיע עד 1,500 ש"ח, ובמקרה של תאונה עלולה להתעורר בעיה קשה מול חברת הביטוח.
לסיכום, האופניים החשמליים הם אמצעי תחבורה נהדר, יעיל וחסכוני, אולם הם גם כלי רכב לכל דבר ועניין, כפוף לחוקי התנועה כמו כל רכב אחר. היכרות עם העבירות הנפוצות יכולה לסייע לרוכבים להימנע מהן ולא להסתבך עם המשטרה ועם בתי המשפט. מומלץ בחום לרענן את הידע מדי פעם ולהתעדכן בשינויים בחוק.
עם זאת, אם בכל זאת קיבלתם דו"ח תנועה על רכיבה לא תקינה או אפילו הייתם מעורבים בתאונה על אופניים חשמליים, חשוב שתפנו בהקדם לעורך דין תעבורה מקצועי. רק עורך דין בעל ניסיון עשיר בדיני תעבורה יוכל לבחון את המקרה שלכם לעומק, לבנות קו הגנה מנומק ולסייע בהפחתת הקנסות או בביטול האישומים.
משרדנו מעניק ייעוץ וליווי משפטי לרוכבי אופניים חשמליים שסבורים שקיבלו דו"ח שלא בצדק או שנפגעו בעצמם בתאונה. המומחיות שלנו נשענת על ידע עדכני ומעמיק בתחום, ועל שורה ארוכה של הצלחות בבתי המשפט לתעבורה. נשמח לסייע לכם לברר את זכויותיכם ולייצג אתכם מול הרשויות או מול צדדים שלישיים רלוונטיים.
הרכיבה על אופניים חשמליים צריכה להיות חוויה חיובית ומהנה, לא מתכון לצרות ולהוצאות מיותרות. כשרוכבים בהתאם לחוק, באחריות ובבטיחות, אפשר להגיע ליעד בראש שקט וללא דאגות. אם נתקלתם בכל זאת בקשיים משפטיים סביב האופניים החשמליים שלכם, זכרו שאתם לא לבד – יש מי שידאג לאינטרסים שלכם ויעמוד לצדכם עד לסיום ההליך.
*הכתוב האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין תעבורה, על כן, מי שמסתמך על האמור בו, עושה כן על אחריותו בלבד!