ב- 21 במרס 2012 אישרה הכנסת הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 104) הקובעת הסדר חדש בנושא רישיון נהיגה ל"נהג חדש". הסיבות לכך נעוצות בעיקר בשל גילם הצעיר, ביטחונם העצמי המופרז , חוסר ניסיונם בנהיגה וכושרם הנמוך של "הנהג החדש" בהערכת סכנות בדרך.
התיקון הנ"ל קובע כי הגיל המינימאלי להוצאת רישיון נהיגה יוקדם ב- 3 חודשים (ל-16 ו-9 חודשים), והתקופה המחייבת נהיגה עם מלווה תוארך לחצי שנה . כמו כן חובה של נהג צעיר עד גיל 24, לנהוג 3 חודשים ראשונים בליווי מלא ו-3 חודשים לאחר מכן בליווי בשעות הלילה, המלווה יקבל ערכת הדרכה אשר תוכל לסייע לו במהלך הליווי של הנהג החדש/צעיר.
בנוסף, נקבע כי נהג חדש אשר יורשע בעבירה חמורה, תוארך תקופת היותו נהג חדש בשנתיים נוספות, ובתנאי שיעמוד במבחנים ובבדיקות כפי שיקבע שר התחבורה בתקנות.
מיהו נהג חדש/ צעיר?
"נהג חדש" מוגדר כנהג המחזיק ברישיון בתוקף בשנתיים הראשונות לאחר קבלת רישיון הנהיגה.
"נהג צעיר" מוגדר כנהג שטרם מלאו לו 24 שנים.
במהלך התקופה שבה נהג הינו "נהג חדש" ו" נהג וצעיר", חלות עליו תקנות מיוחדות. והבולטות ביותר הינן: החובה לתלות שלט "נהג חדש" על השמשה האחורית, חובת נוכחות של נהג מלווה והגבלה על מספר הנוסעים שבאפשרותו להסיע.
חובת מלווה:
כל נהג צעיר שגילו מתחת לגיל 24 חייב לנהוג עם נהג מלווה במשך שישה חודשים. בשלושת החודשים הראשונים יתבצע הליווי ביום ובלילה, (ליווי מלא) ובשלושת החודשים האחרונים תחול חובת הליווי בלילה בלבד .משך הליווי יעמוד על 50 שעות לפחות מהם 20 שעות נהיגה בדרך עירונית, 15 שעות נהיגה בדרך שאינה עירונית ו- 15 שעות נהיגה בלילה. הליווי בשעות הלילה יתבצע בין השעות 21:00 בלילה עד 06:00 בבוקר למחרת . על פי תקנות התעבורה, בתום תקופה של "נהג חדש" יחודש רישיון הנהיגה ל- 5 שנים ועל הנהג לעבור קורס רענון.
מיהו מלווה? מי שמלאו לו 24 שנים, או מי שבידו רישיון להוראת נהיגה, אף אם טרם מלאו לו 24 שנים ובידו רישיון נהיגה תקף לאותו סוג רכב חמש שנים לפחות, וכן מי שמלאו לו 30 שנים, אשר בידו רישיון נהיגה, כאמור, שלוש שנים לפחות.
הגבלת מספר נוסעים לנהג חדש
נהג צעיר שגילו מתחת לגיל 24 חייב לנהוג עם מלווה במשך שישה חודשים. בתקופה זו הוא יכול להסיע מספר נוסעים ללא הגבלה.
בתום שישה חודשים (תקופת מלווה ( ובמשך שנתיים מיום קבלת הרישיון או עד הגיעו לגיל 21, הוא יכול להסיע עד שני נוסעים, אלא אם נוסע איתו מלווה.
נהג חדש מעל גיל 21 – לא חלה עליו הגבלה של מספר נוסעים.
עבירות תנועה
החוק מחמיר מאוד עם נהגים חדשים ונדרשת הקפדה יתרה על חוקי התנועה והימנעות מביצוע עבירות המנויות בתוספת השלישית לפקודת התעבורה. במידה ונהג חדש יורשע בעבירות המנויות בתוספת השלישית יחויב בבחינה עיונית. במידה וביהמ"ש יטיל עליו עונש פסילה מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של שלושה חודשים או יותר הוא יחויב בנוסף בבחינה מעשית. במידה ונהג חדש יורשע בעבירת שכרות, סמים או בעבירה שגרמה לתאונת דרכים בה נהרג אדם או נחבל חבלה של ממש יישלח להמכון הרפואי לבטיחות בדרכים לצורך בדיקה. במידה ונהג חדש יורשע בעבירות תנועה חמורות המופיעות כאמור בתוספת השלישית, ישובו לחול עליו לשנתיים נוספות "נהג חדש" עם כל המשתמע מכך.
עבירות שנחשבות לחמורות לנהג חדש
נהג חדש מחויב לסטנדרטים מחמירים במיוחד, ובפרט בכל הנוגע לעבירות תנועה נהג חדש. עבירות תעבורה אלו נחשבות לחמורות יותר עבור נהגים צעירים וכוללות את כל עבירות התנועה הגורמות לסיכון מיידי למשתמשי הדרך. במקרה של הרשעה בעבירה חמורה, הגבלות נהג חדש עשויות להתארך, וייתכן שהנהג ידרוש לעבור מבחני רישוי נוספים.
להלן מספר עבירות חמורות במיוחד עבור נהג חדש:
- נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים: עבירה זו נחשבת לחמורה ביותר עבור כל נהג, ובפרט עבור נהג חדש. נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים מסוכנת מאוד, והיא עשויה להוביל לאיבוד רישיון נהיגה מיידי, סנקציות משפטיות חמורות, ולעיתים גם שליחה למכון הרפואי לבדיקת כשירות לנהיגה.
- נהיגה במהירות מופרזת: נהג חדש העובר את המהירות המותרת באופן משמעותי מסתכן בקבלת דוחות, צבירת נקודות, ותשלום קנסות. במקרה של עבירה חוזרת, הוא עלול להיתקל בסנקציות חמורות יותר, כולל הפסילה לנהוג.
- עקיפה מסוכנת בניגוד לחוק: עקיפה בניגוד לחוק או במצבים מסוכנים יכולה להוביל לתאונות דרכים, ולכן עבירה זו נחשבת לחמורה במיוחד עבור נהג חדש. עקיפה שלא בהתאם לחוק עלולה לגרום גם לפסילת רישיון, עונשי מאסר או קנסות גבוהים.
- אי ציות לרמזור אדום: אי ציות לרמזור אדום, במיוחד בצומת סואן, עשוי להוביל לתאונת דרכים או להימנע ממנה במקרה הטוב, אך עבירה כזו עלולה גם להוביל לעונש פסילה.
- חציית קו הפרדה רצוף: חציית קו הפרדה רצוף היא פעולה המסכנת את שלומם של הנהגים, וזוהי עבירה חמורה במיוחד עבור נהג חדש. תוצאות העבירה עשויות לכלול נקודות, קנס, ואף פסילה.
- נהיגה ללא רישיון תקף או ביטוח: נהג חדש שמגלה חוסר זהירות בכל הקשור לבריאות הרכב או תקינות הרישיון עלול להיתקל בעונש קשה יותר מהרגיל. נהיגה ללא ביטוח בתוקף עלולה להוביל להשלכות משפטיות חמורות.
- גרימת תאונת דרכים עם נפגעים: במקרה של תאונה שבה נפגעים אנשים, נהג חדש יעמוד בפני סנקציות חמורות, תלוי בנסיבות התאונה. במקרים חמורים במיוחד, נהג חדש עשוי להיתקל בעונש פסילה ארוך יותר או חובת מבחנים רפואיים.
כמו כן, במקרים בהם נהג חדש יורשע בעבירה חמורה, הוא עלול להיות מחויב לעבור שוב את מבחני הרישוי, הן מבחינה מעשית והן מבחינה עיונית. עבירות אלו עשויות לגרום לעיכובים משמעותיים בהחזרת רישיון הנהיגה, ואף בהארכת תקופת היותו "נהג חדש".
כמה נקודות זה שלילה לנהג חדש
נהג חדש כפוף לאותו מנגנון של שיטת הניקוד כמו כל נהג אחר, אך ההשלכות של צבירת נקודות לנהג חדש חמורות הרבה יותר עבורו. לפי שיטת הניקוד של משרד הרישוי, שלילה מנהלית או שלילה על ידי בית משפט יכולה להתרחש לאחר צבירה של 36 נקודות תעבורה בתוך תקופה של 6 שנים. עם זאת, לנהג חדש שצובר 24 נקודות או יותר בתוך תקופה של שנתיים בלבד, ייתכן שיוטלו עליו סנקציות נוספות כגון חובת מעבר קורסי נהיגה מונעת, בדיקות כשירות, ולעיתים אף שלילה בפועל.
ראוי לציין כי נהג חדש שצובר נקודות בעקבות עבירה חמורה (כמו נהיגה במהירות מופרזת, אי עצירה בתמרור עצור, וכדומה), עלול למצוא את עצמו נדרש לעמוד מחדש בבחינות הרישוי בתום התקופה, כתנאי להמשך החזקת הרישיון.
בנוסף, נהג חדש מעל גיל 24 או נהג חדש מעל גיל 30 עשוי להיתקל בסנקציות חמורות יותר במקרה של צבירת נקודות משמעותיות, כולל הארכת תקופת היותו "נהג חדש" ודרישה לעבור קורסים נוספים, מבחנים רפואיים או טכניים.
*הכתוב האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד תעבורה שלילת רישיון לנהג חדש, על כן, מי שמסתמך על האמור בו, עושה כן על אחריותו בלבד!