נהיגה מעל המהירות המותרת היא אחת העבירות הנפוצות והמסוכנות ביותר בכבישים. לצד הסכנה הברורה לחיי אדם, חריגה ממגבלת המהירות עלולה לגרור גם ענישה כבדה מצד הרשויות, כולל קנסות, נקודות, שלילת רישיון ובמקרים חמורים אף מאסר. אבל מה בדיוק נחשב מהירות מופרזת, מה כמות החריגה המותרת, ואיך ניתן בכל זאת להקל בעונשים? על כך ועוד במאמר שלפניכם.
כמשרד עורכי דין מוביל בתחום דיני תעבורה, אנו עדים מדי יום למאבקים משפטיים של לקוחות שכל חטאם היה לחרוג במעט מהמהירות המותרת. אלו לא בהכרח נהגים פזיזים או חסרי אחריות, אלא פשוט אנשים שהגבול בין נסיעה חוקית לעבירה פלילית התערפל להם לרגע. אם גם אתם נקלעתם למצב שכזה, חשוב שתכירו את זכויותיכם ואת דרכי הפעולה לצמצום הנזק.
הגדרת מהירות מופרזת בחוק וההבדל בין חריגה קלה לחמורה
מהירות הנסיעה המירבית המותרת נקבעת בתמרורים ובהתאם לסוג הדרך וסביבתה. בדרך עירונית היא נעה בין 30 קמ"ש ל-50 קמ"ש, בעוד בכביש בינעירוני היא יכולה להגיע עד ל-90 קמ"ש ובכביש מהיר עד 110 קמ"ש. חריגה ממגבלות אלו נחשבת לנהיגה במהירות מופרזת, אך ברור שיש הבדל בין סטייה של 5 קמ"ש לבין סטייה של 50 קמ"ש.
החוק מגדיר שתי רמות של עבירת מהירות מופרזת – חמורה ורגילה. מופרזת רגילה היא חריגה של עד 40 קמ"ש מהמותר, ואילו חריגה של מעל 40 קמ"ש נחשבת למופרזת חמורה. חשוב להדגיש שמבחינה טכנית, כל חריגה מהמהירות המותרת היא עבירה, אך למשטרה יש שיקול דעת לגבי מתן דוחות. בפועל, עד לחריגה של כ-10% לרוב לא יינתן דו"ח, אלא אם מדובר בקטע מסוכן במיוחד.
סוגי העונשים על נהיגה במהירות מופרזת – קנסות, נקודות, שלילת רישיון ומאסר
גובה הקנס על נהיגה במהירות מופרזת נע בין 250 ל-1500 ש"ח, בהתאם לרמת החריגה. לדוגמה, נהיגה ב-25-31 קמ"ש מעל המותר תגרור קנס של 750 ש"ח, בעוד חריגה של מעל 50 קמ"ש תעלה 1500 ש"ח. אבל הקנס הכספי הוא רק ההתחלה. כל עבירת מהירות מופרזת מוסיפה גם נקודות למאגר הנהג, כאשר מופרזת רגילה "שווה" 6 עד 10 נקודות ומופרזת חמורה מוסיפה 10 נקודות אוטומטית.
צבירה של 24 נקודות ומעלה בתוך שנתיים גוררת באופן מיידי פסילת רישיון לשלושה חודשים. במקרים של עבירות חוזרות, משטרת התנועה יכולה להאריך את הפסילה ואף להמליץ בפני בית המשפט לגזור על הנהג עונשי מאסר על תנאי או בפועל. כל אלה כמובן מעבר לרישום הפלילי שכל הרשעה גוררת, על כל ההשלכות הנלוות.
כיצד משטרת התנועה אוכפת עבירות מהירות ואילו מכשירים משמשים למדידה
אכיפת עבירות מהירות נעשית הן על ידי ניידות תנועה והן באמצעות מצלמות מהירות. הניידות מצוידות במכשירי מדידת מהירות מסוג ממל"ז (מד מהירות לייזר) שפועלים על בסיס קרן לייזר המופנית לעבר הרכב החשוד. בנוסף, המשטרה משתמשת במסוקים ובמצלמות נייחות לניטור הנעשה בכביש. המצלמות הללו, הידועות גם בכינוי "מצלמות רמזור", מוצבות בצמתים ובנקודות מועדות לפורענות ומספקות צילום של הרכב החורג מהמהירות.
בשנים האחרונות, משטרת התנועה הרחיבה מאוד את השימוש במצלמות ורבים מכנים זאת "אכיפה אלקטרונית". היתרון מבחינת המשטרה באכיפה כזו הוא היכולת לתפוס כמות גדולה של נהגים בו זמנית ללא תלות בנוכחות שוטרים וניידות. במובן זה, כל קטע כביש עלול להיות מצולם בכל רגע נתון. מנגד, קיים ויכוח משפטי לגבי תקינות המצלמות ואמינות תוצאות המדידה שלהן.
דרכים להקל בעונש – כשלים במדידה, נסיבות מקלות וטיעונים משפטיים
גם כאשר הנהג אכן ביצע עבירת מהירות, עדיין ניתן במקרים רבים להקל בעונש או אפילו לבטלו כליל. הדרך הראשונה היא על ידי הצבעה על פגמים בביצוע המדידה או בשמירת שרשרת הראיות. בעיות נפוצות כוללות אי ביצוע כיול תקופתי למכשירי המדידה, אי רישום מדויק של נתוני דו"ח המדידה, או טעויות בחישוב סטיית השגיאה.
דרך נוספת היא הדגשת נסיבות אישיות מקלות, כמו נהיגה בשעת חירום או למטרות הומניטריות, נהיגה בתנאי דרך קשים, או אילוץ על ידי נהג אחר לנהוג במהירות. דרך שלישית היא העלאת טיעונים משפטיים עקרוניים יותר, כמו פגיעה בזכות לקניין בהליך השימוע או העדר אזהרה כראוי לגבי המצלמה. עורך דין תעבורה מיומן ידע לשלב בין הדרכים הללו כדי לטעון להפחתה משמעותית בעונש.
תפקידו של עורך דין תעבורה בהפחתת קנסות ושלילת רישיון
כפי שתיארנו, נהיגה במהירות מופרזת היא אירוע מלחיץ הן בגלל הסכנה הבטיחותית והן בגלל הסיכון המשמעותי לעונשים כבדים. המפתח להתמודדות נכונה עם סיטואציה כזו הוא להיעזר בשירותיו של עו"ד תעבורה מיומן. התערבות מהירה ומקצועית של עורך הדין יכולה לחסוך הרבה צער וכאב ראש בהמשך ההליך.
הצעד הראשון הוא ליצור קשר עם עורך הדין מיד לאחר קבלת הדו"ח. אל תמתינו עד לקבלת כתב האישום או הזימון לבית המשפט. ככל שעורך הדין ייכנס לתמונה מוקדם יותר, כך יגדלו הסיכויים למזער נזקים. במפגש הראשוני, עורך הדין יאסוף מכם את כל פרטי האירוע ויתחיל לגבש את אסטרטגיית ההגנה האופטימלית.
בהמשך, עורך הדין ינהל מולכם את השימוע אצל קצין המשטרה, ינהל משא ומתן עם התביעה לגבי עסקת טיעון, ובמידת הצורך אף ייצג אתכם בבית המשפט. בכל שלב ושלב, עורך הדין יביא לשולחן את הידע, הניסיון והקשרים שלו כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורכם. המטרה תהיה תמיד למזער ככל הניתן את הקנסות, הנקודות, פסילת הרישיון ושאר ההשלכות השליליות.
לסיכום, עבירת מהירות מופרזת היא דבר לא פשוט שיכול לסבך את החיים ולהכתים את העתיד. יחד עם זאת, בעזרת הליווי המתאים של עו"ד תעבורה מומחה ניתן לצלוח את המשוכה הזו ולצאת ממנה בשלום. אל תתנו לרגע של חוסר תשומת לב בכביש להרוס לכם את המוניטין, הפרנסה וחופש התנועה. פנו אלינו עוד היום לייעוץ ראשוני ונשמח להעמיד לרשותכם את מלוא הניסיון והמקצועיות שלנו.
זכרו, הדרך הטובה ביותר להימנע מעונשי תעבורה היא כמובן לא לבצע עבירות מלכתחילה. אבל כולנו בני אדם וטעויות קורות. אם בכל זאת נתפסתם נוהגים מהר מדי, אל תתביישו לבקש עזרה. הסנגור הנכון ילחם למענכם ויעזור לכם לחזור במהירות לנתיב הנכון – תרתי משמע. אנחנו כאן בשבילכם!
*הכתוב האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אצל עורך דין תעבורה, על כן, מי שמסתמך על האמור בו, עושה כן על אחריותו בלבד!